Ce urmeaza dupa folosirea unui dezinfectant dispozitive medicale?
De multe ori, alegerea unui dezinfectant dispozitive medicale poate fi o adevarata provocare. Tocmai din acest motiv, instrumentele ajung sa fie in cele din urma dezinfectate iar ulterior sterilizate prin radiatii. Aflati mai multe detalii cu privire la acest subiect in continuare.
Dezinfectant dispozitive medicale: Ce este?
Un dezinfectant dispozitive medicale este un produs folosit pentru a dezinfecta instrumentele medicale. Procesul are loc pentru a reduce riscul de infectii in mediile de ingrijire a sanatatii. Ulterior, urmeaza procedura de sterilizare, care poate fi cu oxid de etilena sau prin radiatii.
Oxidul de etilena (ETO sau EO) este un gaz utilizat in mod obisnuit pentru sterilizarea chimica a dispozitivelor si produselor medicale. Oxidul de etilena este un agent de alchilare puternic si foarte penetrant.
Aceste caracteristici il fac un agent de sterilizare extrem de eficient si o metoda standard de sterilizare pentru dispozitivele medicale. Cu toate acestea, la anumite niveluri, oxidul de etilena este, de asemenea, capabil sa provoace cancer.
Sterilizarea dispozitivelor medicale ETO ucide microorganismele prin expunerea la oxid de etilena gazos sub vid si umiditate. ETO este utilizat fie ca 100% ETO, fie in combinatie cu dioxid de carbon.
Dispozitivele si materialele standard sterilizate cu oxid de etilena sunt materiale plastice (cum ar fi dispozitivele din plastic).
Pot fi sterilizate astfel si materiale pentru halate, echipamente termolabile si pulberi. Materialele care pot fi sterilizate cu caldura umeda pot fi de asemenea, sterilizate prin oxid de etilena.
Cu toate acestea, daca toate materialele din dispozitivul sau produsul dvs. sunt sterilizate cu usurinta prin abur, caldura umeda este optiunea de sterilizare mai ieftina si mai usoara. Sterilizarea dispozitivelor medicale ETO este metoda standard de sterilizare pentru dispozitivele medicale care sunt sensibile la caldura.
Sterilizarea cu oxid de etilena
Am vazut asadar ca dupa utilizarea unui dezinfetant dispozitive medicale, are loc sterilizarea. Timpul de expunere pentru majoritatea sterilizarilor cu EO este relativ lung (aproximativ 6 ore).
Perioada de aerare a gazului este, de asemenea, lunga, de pana la 24 de ore sau mai mult. Dupa incarcarea articolelor intr-o camera de sterilizare cu oxid de etilena, se aplica un vid.
Apoi, camera este umpluta pana la umiditatea relativa dorita. Apoi se adauga o concentratie adecvata de gaz EO.
Articolele supuse sterilizarii stau in gazul EO sub vid si umiditate pentru timpul de expunere dorit. In cele din urma, gazul este evacuat lent si in siguranta din camera de sterilizare EO, iar articolelor sterilizate li se ofera un timp suficient de aerare pentru a sustine eliberarea EO.
Cum se face sterilizarea prin radiatii?
Dupa aplicarea unui dezinfectant dispozitive medicale, va fi aleasa metoda de sterilizare. Ca alternativa pentru sterilizarea cu oxid de etilena, este sterilizarea prin radiatii.
Sterilizarea prin radiatie este o metoda de sterilizare non-termica care distruge microorganismele dintr-un produs cu radiatii gamma, particule beta (rascicul de electroni) sau lumina ultravioleta.
In afara de filtrarea sterila, sterilizarea prin radiatie este singura alta metoda care nu se bazeaza pe o temperatura ridicata pentru sterilizare.
Sterilizarea prin radiatii este o alternativa excelenta si o metoda standard de sterilizare pentru dispozitivele medicale care nu pot fi sterilizate cu caldura sau substante chimice.
Articolele sterilizate cu radiatii sunt aceleasi cu articolele pe care metodele gazoase le pot steriliza. Dispozitivele si materialele standard sterilizate cu radiatii sunt materiale plastice, materiale termolabile si pulberi.
Radiatiile dauneaza nucleoproteinelor microorganismelor si, prin urmare, nu sunt recomandate pentru produse biologice.
Pur si simplu vorbind, sterilizarea prin radiatii se realizeaza prin expunerea unui produs la radiatii gamma, particule beta sau lumina ultravioleta.
Radiatia cu microunde este uneori folosita pentru recipientele de sticla goale, dar nu este considerata o metoda primara de sterilizare prin radiatii. Radiatia electromagnetica gamma este cea mai eficienta metoda de sterilizare prin radiatii datorita patrunderii sale adanci.
Adesea, fotonii de inalta energie de cobalt 60 sunt utilizati pentru radiatia gamma. Particulele beta, ca radiatii ionizante, nu sunt electromagnetice si mai putin penetrante.
Strontiul 90 accelerat mecanic creeaza niveluri exceptional de ridicate de energie si particulele beta (fasciuri de electroni) necesare pentru radiatia particulelor beta.
Lumina ultravioleta poate fi, de asemenea, utilizata, dar numai ca metoda de sterilizare a suprafetei. Nivelul de energie al luminii ultraviolete este prea slab pentru a patrunde in materiale.