Pot fi caloriferele distribuitori de caldura pentru pompele de caldura?
Stiati ca multi proprietari care doresc instalarea unei pompe de caldura, se intreaba de ce distribuitori de caldura au nevoie? Ei bine, in acest sens ar putea sa se orienteze spre calorifere, incalzire prin pardoseala sau ventiloconvectoare.
Cel mai adesea insa, sunt preferate caloriferele, despre care vom si discuta in cele ce urmeaza. Daca va surade ideea instalarii unei pompe de caldura, atunci cu siguranta merita sa cititi cu atentie acest articol pana la final.
Caloriferele ca distribuitori de caldura
Pompele de caldura functioneaza bine cu caloriferele care au rol de distribuitori de caldura. Diferenta de eficienta dintre caloriferele conventionale si incalzirea prin pardoseala este de aproximativ 25%. Facem insa precizarea ca incalzirea prin pardoseala fiind mai eficienta.
Aceasta poate suna ca o oportunitate pentru economii mari, dar nu este atat de grozav, avand in vedere costul mare de investitie al incalzirii prin pardoseala.
Pentru a obtine aceeasi eficienta energetica ca si incalzirea prin pardoseala, puteti folosi calorifere cu temperatura scazuta sau ventiloconvectoare,care ofera si racire.
Merita sa treceti de la calorifere la incalzire prin pardoseala?
Va intrebati daca ar trebui sa va inlocuiti caloriferele cu incalzirea in pardoseala? Nu neaparat. Instalarea incalzirii prin pardoseala intr-o cladire existenta nu este o sarcina usoara si nu este ieftina. Investitia intr-o pompa de caldura pentru apa calda menajera si/sau o izolare mai buna va oferi o eficienta mai mare si rentabilitate pe termen lung.
Pot instala o pompa de caldura cu calorifere noi intr-o constructie noua?
Cu siguranta raspunsul este da in acest caz. Desi adoptarea incalzirii in pardoseala este in crestere, o optiune buna de luat in considerare este folosirea caloriferelor cu temperatura joasa ca si distribuitori de caldura.
Acestea functioneaza cu o temperatura de tur mai scazuta, permitand pompei de caldura sa functioneze cu o eficienta mai mare, oferind in acelasi timp aproape aceleasi beneficii ca si incalzirea prin pardoseala.
Este preferata incalzirea prin pardoseala radiatoarelor?
Nu neaparat. Fiecare optiune are avantajele si dezavantajele sale. Situatia dumneavoastra actuala va juca de asemenea, un rol deosebit de important in aceasta decizie. De exemplu, daca utilizati deja calorifere, este foarte putin probabil sa merite sa treceti la incalzire prin pardoseala.
Daca construiti o cladire noua, puteti lua in considerare incalzirea in pardoseala, dar inca nu este la fel de comuna ca si caloriferele.
De asemenea, ar trebui sa luati in considerare ventiloconvectorul ca optiune daca doriti sa utilizati sistemul si pentru racire. Fiecare solutie referitoare la distribuitori de caldura are avantajele si dezavantajele sale.
Care sunt cerintele pentru instalarea unei pompe de caldura cu calorifere?
Daca utilizati calorifere conventionale, va trebui sa alegeti o pompa de caldura care va avea o temperatura de tur suficient de mare. Majoritatea modelelor cu temperatura joasa de debit nu sunt recomandate decat daca aveti calorifere mari care folosesc apa la o temperatura scazuta.
Puteti testa caloriferele existente folosind urmatorul experiment. In timpul iernii reci, reduceti temperatura pe tur a centralei dumneavoastra la 55°C pentru a vedea daca incalzirea furnizata se simte adecvata. Daca este, atunci puteti alege o pompa de caldura cu o alimentare de 55°C la temperatura de proiectare (pentru acea temperatura exterioara minima).
Cand specialistul in incalzire va evalueaza casa, va lua in considerare mai multi factori pentru a gasi cea mai eficienta solutie pentru cerintele dvs. de incalzire. Unele dintre acestea includ tipul de izolatie pe care o aveti, dimensionarea caloriferelor, cerintele de temperatura pe tur, capacitatea pompei de caldura, si nevoile de zonare, precum si preferintele dvs. de incalzire. Acesti factori vor afecta proiectarea sistemului in ansamblu.